Estrocal dla kobiety – łagodzi objawy menopauzy

  • Łagodzi niekorzystne objawy menopauzy
  • Pomaga regulować poziom żeńskich hormonów
  • Opóźnia proces osteoporozy

Estro-cal – suplement diety przeznaczony dla kobiet przechodzących okres menopauzy i kobiet, które przeszły ten nieprzyjemny etap w życiu. Estro-cal pozwala złagodzić niekorzystne objawy towarzyszące menopauzie tj. zaburzenia hormonalne, obniżenie poziomu estrogenów oraz zakończenie menstruacji. Menopauza nie musi być nieprzyjemna. Estro-cal pełni rolę odżywczego uzupełnienia codziennej diety i zawiera w swoim składzie niezbędne składniki pokarmowe:

izoflawony (Genistein, Daidzein oraz Glicitein) – 60 mg
wapń – 500 mg
witamina D3 – 5 mcg tj. 200 j.m.
olej z wiesiołka dwuletniego – 300 mg
Izoflawony – naturalnie występujące w soji roślinne estrogeny nazywane również fitoestrogenami mogą zastępować żeńskie hormony równocześnie regulując ich poziom. Ich właściwości zostały przebadane oraz opisane w wielu opracowaniach naukowych. Izoflawony dostarczane w soji są łatwo przyswajalne przez organizm i powodują złagodzenie nieprzyjemnych następstw menopauzy takich jak:

częste i nagłe uderzenia ciepła
nadmierne pocenie
napady płaczu, nerwowość
kołatanie serca
rozwój procesów miażdżycowych
przyrost masy ciała
zaburzenia snu i bóle głowy
osłabienie koncentracji
zmniejszanie się masy kostnej, prowadzące do osteoporozy
Przeprowadzone badania wykazały, iż dieta wzbogacona o soję naturalnie bogatą w izoflawony może obniżyć częstotliwość uderzeń ciepła do 40%, a także zmniejszyć poziom cholesterolu. Izoflawony pełnią także funkcję antyoksydacyjną. Istotną ich właściwością jest także działanie ochronne w zagrożeniach związanych z chorobami nowotworowymi piersi. Izoflawony odgrywają rolę naturalnych, roślinnych estrogenów a ich właściwości, naśladując działanie ludzkich hormonów, dobroczynnie działają na objawy związane z niedoborem estrogenów. Hormony roślinne mogą zatem być wykorzystane jako alternatywa dla hormonalnej terapii zastępczej bez skutków ubocznych. Dla przykładu, w Japonii średnia dieta zawiera 500 mg izoflawonów w związku z czym japońskie kobiety – jak dowodzą niektórzy naukowcy – nie uskarżają się na dolegliwości towarzyszące menopauzie

Estro-cal zawiera również w swoim składzie wapń – najważniejszy minerał w tkance kostnej oraz witaminę D3, która odgrywa ważną rolę w absorpcji wapna. Wapń i witamina D3 wspomagają proces uwapniania tkanki kostnej i pomagają wspólnie z izoflawonami w opóźnianiu procesu osteoporozy, zwiększając odporność kości na złamania. W tym trudnym okresie osteoporoza może Ci bardziej zagrażać.

Estro-cal został wzbogacony olejem z wiesiołka dwuletniego, który posiada naturalną, wysoką zawartość niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych typu Omega 6, szczególnie kwasu gammalinolenowego. Kwasy te odgrywają rolę antyoksydacyjną, redukując utlenianie lipoprotein o małej gęstości w cholesterolu LDL – tym samym redukując jego ogólny poziom. W efekcie spowalniają proces powstawania blaszki miażdżycowej.

Estro-cal to mniej uciążliwa menopauza. Osteoporoza może nie być przy niej Twoim problemem.

Sposób użycia:
1 saszetka dziennie rozpuszczona w szklance letniej, przegotowanej wody. Nie przekraczać zalecanej do spożycia dziennej porcji suplementu. Suplement diety nie może być stosowany jako zamiennik zróżnicowanej diety. Preparat nie jest przeznaczony dla dzieci, kobiet w ciąży oraz karmiących. Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w sposób niedostępny dla małych dzieci, w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.

Skład:
fruktoza, sproszkowane mleko sojowe, wapń, ekstrakt sojowy, dwuletni wiesiołek, aromat czekoladowy, aromat waniliowy, substancja słodząca, substancja przeciwzbrylająca

Jedna saszetka zawiera: sproszkowane mleko sojowe oraz ekstrakt sojowy odpowiadajacy 60 mg izoflawonów z naturalnej soji, 300 mg oleju z wiesiołka dwuletniego oraz 500 mg wapnia i 5 mcg witaminy D3

Wartość odżywcza
100g produktu zawiera:
białka – 2,6g
glukoza – 66,2g (cukry 50,8g)
tłuszcze – 24,5g w tym:
nasycone – 19,2g
jednonienasycone – 1,2g
wielonienasycone – 4,1g
wartość kaloryczna – 495,7 Kcal (2065,4 Kj)

1 saszetka dostarcza ok. 44,6 Kcal (185,8 Kj)